Προβλέψεις για την ασφάλεια των δικτύων...
O χακτιβισμός, μια κίνηση που αναδύθηκε ως απάντηση στις προσπάθειες φίμωσης του δικτύου Wikileaks και του δημιουργού του, Τζούλιαν Ασάνζ και o κυβερνοπόλεμος πρωτοστατούν στις προβλέψεις των ειδικών για την ασφάλεια των δικτύων το 2011.
Σύμφωνα με αναφορά για τις τάσεις ασφαλείας, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα «PandaLabs», τα anti-malware εργαστήρια της «Panda Security», χακτιβισμός και κυβερνοπόλεμος, περισσότερα malware με στόχο το μεγαλύτερο κέρδος, κοινωνικά μέσα δικτύωσης και μοχθηροί κώδικες με την ικανότητα να προσαρμόζονται προκειμένου να αποφύγουν την ανίχνευση, θα είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές τον χρόνο που έρχεται.
«Τα Stuxnet και Wikileaks cables έχουν χαρακτηρίσει μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία αυτών των συγκρούσεων. Στους κυβερνοπολέμους δεν υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις, που να καθιστούν εύκολη τη διάκριση μεταξύ της μιας πλευράς και της άλλης. Η κατάσταση παρομοιάζεται με εχθροπραξίες ανταρτών, όπου είναι αδύνατον να διακριθεί ποιος επιτίθεται και από πού.
Το μόνο πράγμα που είναι δυνατό να εξακριβωθεί είναι η επιδίωξη. Στην περίπτωση του Stuxnet, ήταν ξεκάθαρη η προσπάθεια παρεμπόδισης των διαδικασιών σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Επιθέσεις όπως αυτές, αν και λίγο ή πολύ περίπλοκες, βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και αναμφισβήτητα θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του 2011, αν και πολλές από αυτές θα περάσουν απαρατήρητες από το ευρύ κοινό», εξηγεί ο τεχνικός διευθυντής των εργαστηρίων, κ. Luis Corrons.
Οσο για το φαινόμενο του χακτιβισμού τονίζει: «Ηταν αναμφισβήτητα το σημαντικότερο νέο ζήτημα για το 2010. Αυτό το νέο κίνημα ξεκίνησε από το Anonymous group and Operation Payback, απευθυνόμενο αρχικά σε οργανισμούς που προσπαθούν να κλείσουν το δίχτυ στην πειρατεία του διαδικτύου και αργότερα στην υποστήριξη του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδιοκτήτη του Wikileaks.
Ακόμη και χρήστες με περιορισμένη τεχνογνωσία μπορούν να συμμετέχουν στη κατανεμημένη άρνηση των επιθέσεων των υπηρεσιών (DDoS) ή σε καμπάνιες spam. Παρά τις εσπευσμένες προσπάθειες σε πολλές χώρες να ψηφιστεί νομοθεσία αντιμετώπισης αυτού του τύπου δραστηριότητας, χαρακτηρίζοντάς την ως εγκληματική, πιστεύουμε ότι το 2011 θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες cyber-διαμαρτυρίες.
Το Διαδίκτυο είναι όλο και περισσότερο σημαντικό στις ζωές μας και αποτελεί ένα κανάλι ανώνυμης και ελεύθερης έκφρασης. Γι’ αυτό και αναμένουμε περισσότερα παραδείγματα αυτού του είδους αστικής διαμαρτυρίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου