Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Εκτός τροχιάς το χρέος

 Στο 152,6% του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος το 2011. Η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί τουλάχιστον για ακόμα ένα με δύο χρόνια, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 160%.




Στο 152,6% του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος το 2011, με τις προοπτικές να είναι αρνητικές και να δείχνουν πως η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί τουλάχιστον για ακόμα ένα με δύο χρόνια, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 160%. Η εκρηκτική αυτή αύξηση του χρέους καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων που θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση του χρέους.

Του χρόνου, οι δανειακές ανάγκες του κράτους θα αγγίξουν τα 70 δισ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο δηλώνει σαφώς μέσω του νέου προϋπολογισμού ότι του χρόνου θα επιδιώξει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές με νέα ομόλογα, καθώς και ότι θα προχωρήσει η έκδοση των ομολόγων "διασποράς" στους ομογενείς της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Σε απόλυτους αριθμούς το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα φτάσει του χρόνου στα 348,5 δισ. ευρώ (152,6% του ΑΕΠ), από 330,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος και 298 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι έκλεισε πέρυσι. Σε ό,τι αφορά το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, αυτό θα ανέλθει του χρόνου στα 362,2 δισ. ευρώ από 343,2 δισ. ευρώ φέτος.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε δύο παράγοντες:
1. Στην ενσωμάτωση των χρεών των ΔΕΚΟ στην κεντρική κυβέρνηση. Υπολογίζεται ότι φέτος η επίπτωση στο χρέος από τις υποχρεώσεις των ΔΕΚΟ ανέρχεται στα 15,7 δισ. ευρώ και του χρόνου θα διαμορφωθεί στα 14,9 δισ. ευρώ.

2. Στην καταγραφή στο δημόσιο χρέος των συμφωνιών ανταλλαγής (swaps) ύψους 5,18 δισ. ευρώ για φέτος και 5,03 δισ. ευρώ για του χρόνου. Σχετικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης του νέου προϋπολογισμού, το υπουργείο υπολογίζει ότι το 2011 θα χρειαστούν περίπου 70 δισ. ευρώ περιλαμβανομένων όλων των μορφών δανεισμού.

Για την ακρίβεια, οι δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 69,4 δισ. ευρώ και η χρηματοδότησή του θα γίνει από:

1. Τον μηχανισμό στήριξης, από τον οποίο θα αντληθούν τα 46,5 δισ. ευρώ.
2. Τα έντοκα γραμμάτια 3, 6 και 12 μηνών. Συνολικά θα εκδοθούν γραμμάτια ύψους 22,5 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως ο καθαρός δανεισμός του 2011 θα είναι μικρότερος, αφού τα τρίμηνα γραμμάτια θα ανακυκλώνονται εντός του έτους.
3. Την έκδοση ειδικών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 420 εκατ. ευρώ. Τα ειδικά αυτά ομόλογα αφορούν τη χρηματοδότηση φορέων. Πέραν αυτών, όμως, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι από τα μέσα του 2011 και μετά θα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται το κλίμα στις αγορές και η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναχτυπήσει την "πόρτα" τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου