Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πίσω στο Κέντρο!


Κίνητρα για την επιστροφή ετοιμάζει η Τίνα Μπιρμπίλη



Κίνητρα για την επανακατοίκηση του κέντρου ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, απομακρύνοντας φαινόμενα γκετοποίησης που αλλοιώνουν την εικόνα της πόλης.

Το σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και θα αφορά ολοκληρωμένες δράσεις αντίστοιχες της περιοχής Γεράνη, κοντά στην Ομόνοια όπου καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί η κατοικία που σήμερα αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό κάτω του 5%.

Τα μέτρα έχουν στόχο την ανάπτυξη και αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου που σήμερα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κόσμου λόγω των συχνών κρουσμάτων βίας και παραβατικότητας.

Όπως ανακοίνωσε, χθες στη Βουλή η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη, στόχος είναι η συγκράτηση ή η επιστροφή των ιδιοκτητών στις υποβαθμισμένες περιοχές, η προσέλκυση κατοίκων και ενοικιαστών μεσαίων εισοδηματικών τάξεων και η αλλαγή μέρους της υπάρχουσας χρήσης σε χρήση κατοικίας.

Η νέα φιλοσοφία του υπουργείου θα αποτυπωθεί και στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα παρουσιαστεί μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2011 και στο οποίο η κατοικία ετοιμάζεται να συνυπάρξει με την βιομηχανική δραστηριότητα αρχής γενομένης από την περιοχή του Ελαιώνα.

Στην υπό ανάπτυξη περιοχή του κέντρου όπου θα φιλοξενηθεί το γήπεδο του ΠΑΟ και ένα καινούριο εμπορικό κέντρου, το ΥΠΕΚΑ, ετοιμάζεται να επιτρέψει βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής όχλησης μαζί με την κατοικία, δίνοντας επίσης έμφαση στην καινοτομία με την προσέλκυση αντίστοιχων επιχειρήσεων.  

Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε χθες για άλλη μια φορά στην προσπάθεια του υπουργείου της για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής νομοθεσίας με την σύνταξη ενός πράσινου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), την επικαιροποίηση του κτηριοδομικού κανονισμού και την τροποποίηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών, με στόχο να σπάσει το απόστημα «της ένοχης σχέσης Κράτους- Πολίτη και αποκαθιστά τον επιστημονικό ρόλο των μηχανικών».

Σύμφωνα με τον υπουργό «θα συνδέεται με νέα εργαλεία που θα θεσμοθετηθούν, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων αδόμητων περιοχών στα συμπαγή μέρη της πόλης και την ευαισθητοποίηση για μια άλλη προσέγγιση του τρόπου παραγωγής κτηρίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου