Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Νέες φοιτητικές διαδηλώσεις στην Ιταλία

Χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα σε δρόμους και πλατείες μεγάλων ιταλικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν κατά της σχεδιαζόμενης πανεπιστημιακής μεταρρύθμισης. Η αστυνομία για την καταστολή των δυναμικών κινητοποιήσεων απέκλεισε μεγάλα τμήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας για να αποφύγει τυχόν επανάληψη των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν σε διαδήλωση την περασμένη εβδομάδα.


Οι ηγέτες των φοιτητών, που θέλουν να αποφύγουν σήμερα την επανάληψη επεισοδίων ανάλογων της προηγούμενης εβδομάδας, έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα επιχειρήσουν να περάσουν από τα μπλόκα της αστυνομίας, αλλά έχουν κρατήσει μυστική τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν δύο από τις πορείες λέγοντας ότι θα είναι έκπληξη.

Το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ενισχύσει το πανεπιστημιακό σύστημα της χώρας που καταρρέει, αλλά σύμφωνα με τους επικριτές του πρόκειται απλώς για περικοπή της χρηματοδότησης, βρίσκεται στο στάδιο της επικύρωσης σήμερα από τη Γερουσία, αλλά η ψηφοφορία ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι αύριο Πέμπτη.

«Ζητούμε το πάγωμα του νομοσχεδίου και την επαναχρηματοδότηση ολόκληρου του συστήματος δημόσιας εκπαίδευσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Φοιτητών, μία οργάνωση που περιλαμβάνει διάφορες φοιτητικές ενώσεις.

Η υπουργός Εκπαίδευσης Μαριαστέλλα Τζελμίνι, που έχει προωθήσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι τα μέτρα χρειάζονται επειγόντως για να προετοιμαστούν οι Ιταλοί φοιτητές για τη μελλοντική τους εργασιακή απασχόληση.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση των μόνιμων θέσεων των ερευνητών, την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των καθηγητών (μέσω λίστας κατάλληλων διδασκόντων) και την αναθεώρηση της παροχής υποτροφιών, που θα δίδονται πλέον βάσει και του μέσου όρου των βαθμών και όχι μόνο του οικογενειακού εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου